Ont i fotterna

I dag har vi nog gatt runt hela Jerusalem!

Vi borjade dagen med massa har i kapellet pa STI!

Sedan akte vi till Olivberget dar Lutheran World Federation (LWF, dar Svenska kyrkan ar den till antalet storsta medlemskyrkan) driver ett sjukhus som heter Augusta Victoria Sjukhuset.
En tredjedel av alla Jerusalems invanare ar palestinier, men bara 8% av budgeten gar till de palestinska omradena. Bl.a. darfor behovs detta sjukhus som har mycket specialistvard, for t.ex. cancer.

LWF har fixat ett speciellt bussystem far anstllda och klienter pa sjukhuset, da att de slipper sta i koer till checkpoints i tre timmar varje morgon. Nu har de ett antal kort som de visar upp och for en man vi pratade med gor det att det tar honom endast en och en halv timme fran sitt hem i Hebron till sjukhuset.

Vi sag aven platsen dar man ska bygga bostader for kristna palestinier (de haller pa att, pga av de harda livsvillkoren, emigrera fran Jerusalem).Jag var med nar Svenska kyrkans kyrkomotet beslutade att 30 miljoner ska ga till projektet The Mount of Olives Housing Project.

Getsemane tradgard, Via Dolorosa, Gravkyrkan, Betsaida var andra platser vi sag. Det kandes mycket coolt att se olivtraden i tradgarden som Jesu larjungar somnade nar de skulle vakat och bett med honom.

I morgon bar det av till Galileen och vi kommer bo over natten i Tiberias.

 Min kamera dog nar vi kom till alla platser i dag, sa det blir inga kort. Den ska laddas och jag ska sovas nu. Det ar uppgang tidigt i morgon.

http://www.avh.org/


STI


STI - star kort for Svenska Teologiska Institutet och ar bla ett gasthem, traffpunkt och Svenska kyrkans gudstjanstfirning i Jerusalem. Har kommer vi att bo cirka tre natter under veckan i Israel - Palestina.

Jag, Urlica, Lennart fran Hoppets stjarna och Bertil fran S:t Erik|Hoppets stjarna  en shuttle fran flygplasten i Tel Aviv (kanske en timmes resa) vid fem tiden. Resan borjade i Norrviken vid fyra tiden i morse! Pa STI fanns aven Anders Roos, krykoherde i Sollentuna forsamling, som sedan en vecka tillbaka har varit har.

Resten av deltagarna pa denna resa (S:t Eriks internationella grupp) kommer i natt och i morgon firas massa har pa STI.

Nu pa kvallen har jag och Urlica flanerat i Gamla Staden, pratat med tva kristna palestinier och atit kanske varldshistoriens godaste fallafel.

image58
Pa porten till STI star det Tabor och en hanvisning till en psaltarpsalm.


Jag kanner mig otroligt tacksam over att fa vara har och vill ge nagot tillbaka...


image59


Israel - Palestina

I morgon (alleles för tidigt på morgonen) sticker jag i väg tillsammans S:t Eriks kyrkas internationella grupp och Ulrica Hansson till Israel - Palestina på studieresa i en vecka.
Vi kommer bland annat besöka The International Centre Bethlehem ICB, ett kulturcenter som Svenska kyrkan stödjer.
Det blir även en hel del bibliska plaster som betas av.

Jag ska försöka blogga därifrån.

Shalom!

Rent spel - rena sportkläder?

De olympiska spelen i Peking kan komma att bli det mest kostsamma i OS historia. Samtidigt får de arbetare som faktiskt tillverkar produkterna till OS inte ens en lön som går att leva på. Vad bör företagen och den olympiska rörelsen göra? Och vad kan Du göra?

Seminarium om arbetsvillkoren i sportklädesindustrin och kampanjen Play Fair 2008 med anledning av den internationella rapporten "Clearing the hurdles" som släpps 21 april.


Medverkande: Representanter från Handelsanställdas Förbund, IF Metall, Röda Korsets Ungdomsförbund, Svenska Kyrkans Unga och Rena Kläder


Tid: 21 april kl. 18-19.30
Plats: IF Metall, Plenisalen, Olof Palmes gata 11, Stockholm


Seminariet är kostnadsfritt. Ingen föranmälan krävs.


Play Fair 2008 är en internationell kampanj vill uppmana till respekt för mänskliga rättigheter i arbetslivet inom den globala sportklädesindustrin. I Sverige drivs kampanjen av Nätverket Rena Kläder och deras medlemsorganisationer.

Mer info hittas på http://www.renaklader.org/

Sprid ordet och kom dit!


Taizé

Jag och boyfriend Saw bestämde oss lite hastigt för att efter påsk hänga med Sollentuna Församling (bla konfagruppen Källankonfa) till klostret Taizé nära Lyon i Frankrike. 30 timmars bussresa dit och hem och fem fina dagar i Taizé tillsammans med cirka 4000 andra ungdomar från hela världen. Vi firade gudstänst tillsammans med bröderna i kommuniteten tre gånger om dagen. Utöver det var det långa köer til maten, bibelstudier, samtalsgrupper, praktisk arbete, sångövning, promenader i den fina, tysta parken "Source" och mycket tid att reflektera, be, snacka med folk och varva ner. Typ precis det som vi behövde.

image50
Min och Saws samtalsgrupp i Taizé. Från Belgien, Mexico, Spanien m.m. kom folket!

image51
Saw, Doris, Lars, Linnea, Jessica och Marcus vid Oyak (där man hänger).

image52
Lunch - fransmännen gillar baguette, morgon, middag och kväll.

image53
Kyrkan i bakgrunden, alltefetrsom det har vallfärdat folk till Taizé så har man byggt ut kyrkan. Det är ingen "traditionell" kyrkbyggnad utan lite mer gympasal än stenkyrka liksom.

image57
På väg till "Tystnaden" som parken "St Etienne" eller "Source" kallas i folkmun.

image55
Commerce équitable - heter rättvis handel i Frankrike.
Här i en liten livsmedelsaffär i 4000 invånaresstaden Cluny, en halvtimmes bussresa från Taizé.

Klimataktion

Vänner,

nu mobiliseras Sverige...

www.klimataktion.nu