Jokkmokk Winter Conference

Medveten om att jag inte har skrivit så mycket i min blogg på ett tag. Att inte ha tid att interneta så mycket tycker jag personligen är något positivt, men det är också viktigt att berätta om viktiga saker, så...

Befinner mig nu i Umeå efter ett kort, men kärnfyllt besök i Jokkmokk.
När jag och Calle från Svenska kyrkans unga kom dit i måndags var det -25 grader! Fett kallt.

Vi har deltagit i Jokkmokk Winter Conference. En konferens som Jokkmokks kommun ordnade, om klimat förändringarna med fokus på "the Arctic region". Typ 80 deltagare från Sverige, Norge, Finland, Cananda och Ryssland lyssnade till talare och spendarade mycket tid i workshops där vi spånade kring beslut och agerande som bör göras. Detta presenterade vi sedan för tjänstemän och politiker från Finland, Norge, USA, Sverige (en kvinna från Sametinget samt en man från regeringens stab).


image45

Igen konstaterades det under helgen att politiska beslut och förordningar är viktiga både när vi ska "deal with the consequences" samt när vi ska "face the challenge".
Men, att det varje människa gör för miljön också betyder något. Det spelar roll om du handlar ekologiskt och inte tar flyget till Göteborg och går eller åker tåg till jobbet eller skolan istället för att ta bilen.


Vi hade som tur var lite tid att spendera på Jokkmokks marknad. En marknad som höjer Jokkmokks befolkning i antal från 3000 invånare till 25 000. Alla Jokkmokksbor använde adjektivet "fruktansvärt" när de skulle beskriva
befolkningsökningen.
image46
Militärer på marknaden

Mycket korv och skinn och sånt kunde man köpa. Kanske inte så intressant tyckte undertecknad, men däremot den fantastiska sameslöjden var kul att få beskåda.

I onsdags (6 feb) var det dessutom Samernas Nationaldag och det firades med jojk, diktläsning samt såklart nationalsången.

image47
Barn från Sameskolan sjunger samernas nationalsång

image48

image49
Jokkmokks nya kyrka