ETT ÅR SEDAN MUNKARNA I BURMA DEMONSTRERADE

I dag får rapporterna från kyrkomötet ge vika för något som är betydligt viktigare än kyrkoantikvariskersättning;

Pressmeddelande från Svenska Burmakommittén
ETT ÅR SEDAN MUNKARNA I BURMA DEMONSTRERADE
- SITUATIONEN VÄRRE ÄN NÅGONSIN


Denna vecka är det ett år sedan de munkledda demonstrationerna i Burma nådde sin kulmen. Hela världen såg på när hundratusentals munkar, studenter och andra trotsade regimen och gav sig ut på gatorna. Den 26 september mördades de första munkarna av regimen, andra fängslades eller ”försvann”.

Nu är situationen värre än någonsin. De burmesiska munkarna har valt fredagen 26 september till ”Saffron Revolution Day”. – För ett år sedan gjorde världens ledare kraftfulla fördömanden av juntan. När det gäller handling satsade man allt på ett kort: FN-sändebudet Ibrahim Gambari. Men han har trots fyra besök i landet inte åstadkommit någonting. Tvärtom har situationen i Burma förvärrats under tiden. Antalet politiska fångar har fördubblats och är nu runt 2100, säger Karin Strandås, ordförande för Svenska Burmakommittén. – Gambariprocessen är död.

Nu måste Sverige och EU satsa allt på det besök i Burma som FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon ska göra i december. Han måste leverera konkreta resultat. Ett första steg är att alla politiska fångar i Burma släpps. Allt annat är ett misslyckande för FN och världssamfundet, säger Karin Strandås.

DEMONSTRATIONER PÅ FREDAG 26 SEPTEMBER
Svenska Burmakommittén anordnar en demonstration på Sergels torg i Stockholm kl. 17-19 på fredag. Samma dag kommer Saffransrevolutionen uppmärksammas runt om i världen eftersom den internationella burmesiska munkorganisationen (IBMO) har valt 26 september till ”Saffron Revolution Day”.

Kyrkomötet

Då var det dags igen. Kyrkomötet, Svenska kyrkans högst beslutande organ, sammanträder första sessionen denna vecka i Uppsala. Undertecknad har stol nr. 250 av 251 och är vald för nomineringsgruppen POSK (kolla gärna www.posk.se).


Uppsala Domkyrka i morgondimma

Denna session inleddes med ett färgsprakande firande av beslutet som togs den 27 september 1958; att även kvinnor skulle kunna bli prästvigda. Kungen, drottningen, Viktoria och Carl-Philip var här och gästade! Eftersom min plats är på första raden i plenum så promenerade de endast 1 meter från mig! =)

Annars domineras första sessionen av utskottsarbete. Jag sitter som ersättare i Ekonomi- och Egendomsutskottet. Vi behandlar

Jag är i alla fall glad att jag hade möjlighet att ställa en fråga jag gått och tänkt länge på till Svenska kyrkans ekonomichef, Helen Ottosson Lovén som tillsamans med bla. Lars Friedner (generalsekreterare för Svenska kyrkan) gästade utskottets förhandlingar idag.
Jag har sedan jag kom med i kyrkomötet undrat varför nationella nivån i Svenska kyrkan har så mycket värdepapper i företag som sysslar med verksamhet som inte är socialt eller miljömässigt hållbar.
T.ex. Statoil, Volvo, Nestle m.fl. Helen svarade att mycket har hänt sedan årsredovisningen för 2007 och lovade mig en färsk rapport.

Svenska kyrkans unga har ett tält utanför Universitetshuset där sammanträdena är.

Checka gärna in fler bloggare från kyrkomötet; http://kyrkomotet.blogspot.com

Peace!
Em

dags att börja ladda...

Vänner, missa ej höstens stora händelse och utbildningen i samband med den!

 

 

INTERFAITH CLIMATE SUMMIT

Helgen den 28-30 november ordnar Svenska kyrkan Interfaith Climate Summit, 
en klimatkonferens i Uppsala med deltagare och föreläsare från olika religioner.
Se:http://www.svenskakyrkan.se/default.aspx?di=84378 

BLI KLIMATINFORMATÖR!
I samband med Interfaith Climate Summit ordnar Svenska Kyrkans Unga 
en utbildningför att bli klimatinformatör. Att vara klimatinformatör innebär att man får 
kunskap om klimatfrågor för att sedan vara en resurs i Svenska Kyrkans Ungas arbete medklimatfrågor; 
det kan handla om att hålla i föreläsningar, ordna manifestationer mm.
Tycker du att detta låter roligt och intressant? 
Ta i så fall kontakt med Calle på förbundskansliet som jobbar med de globala frågorna:
[email protected] eller 018-640657

Jag ska dit och utbilda mig till klimatinformatör och blir fett glad om du hänger på!
Trevlig helg!