Hög tid för klimaträttvisa!

Denna text är även publicerad på: http://www.posk.se/viewNews.do?NewsID=0291

Jag är precis hemkommen från Köpenhamn där FN:s klimattoppmöte, COP 15, pågår för fullt just nu. Svenska kyrkan och Diakonia chartrade ett tåg från Nässjö Järnvägsmuseum som i fredags vid kl. 12.00 lämnade centralen för att nå Köpenhamn ungefär klockan 19.00 på kvällen.

Ombord var vi cirka 250 personer i alla åldrar och från hela Sverige som ville visa vår angelägenhet för att det avtalet som politiker och tjänstemän jobbar fram och kommer överens om i Köpenhamn ska bli ett avtal där världens fattiga inte glöms bort. Resa ingick i kampanjen Countdown to Copenhagen som har pågått under 2009, en kampanj initierad av till största delen kristna organisationer som arbetar med utvecklingssamarbete och har partners över hela världen, bland annat Kyrkornas Världsråd och Svenska kyrkan och Diakonia från Sverige.

Vi som var på plats genom Countdown to Copenhagen deltog tillsammans med cirka 50 000 andra människor från hela världen i den 7 kilometer långa marschen mot Bella Center (där förhandlingarna i FN:s klimatmöte pågår just nu) i lördags. Stämningen var till största delen god, även om ni säkert sett på nyheterna att många anhölls av den danska polisen mest i förebyggande syfte.

I söndags hade Countdown to Copenhagen-kampanjen vår egen manifestation på Rådhuspladsen i centrala Köpenhamn. Först fick fyra personer från Indien, Bolivia, Etiopien och Bangladesh berätta hur klimatförändringarna påverkar människor i deras länder just nu. När de talade blev det glasklart; Klimatförändringarna drabbar Kristi Kropp redan nu.

300 000 människor dör varje år på grund av orsaker relaterade till klimatförändringarna.

 

Under manifestationen lämnades 512 894 namnunderskrifter över av Sydafrikas fantastiska ärkebiskop Desmond Tutu till UNFCCC:s (United Nations Framework Convention on Climate Change chef Yvo de Boer. Budskapet i kampanjen är att klimatavtalet som sluts i Köpenhamn behöver bli ett avtal som:

- håller den globala uppvärmningen under +2ºC.
- gör att EU minskar de egna utsläppen av växthusgaser med 40 % till 2020.
- gör att EU - utöver sina egna åtaganden -  betalar för minst lika stora utsläppsminskningar och bidrar till klimatanpassning i utvecklingsländer.

Yvo de Boer tackade för alla namn som han kommer att vidarebefordra och han passade samtidigt på att tacka de som håller med om kraven men som inte hade haft möjlighet att skriva på.

Från Sverige hade cirka 25 000 namnunderskrifter samlats in, dessa fick jag möjligheten att vara med och lämna över till näringsminister Maud Olofson i torsdags.
Efter manifestationen på Rådhuspladsen firade vi en stor ekumenisk, direktsänd gudstjänst i Vor Frue Kirke där vi bad för förhandlingarna och där kyrkorepresentanter från länder över hela världen talade. Vi fortsätter att be för förhandlingarna och förvänta oss ett rättvist klimatavtal. För våra bröder och systrar i Indien, Bangladesh, Etiopien och Bolivia är inget annat är försvarbart - det handlar om klimaträttvisa.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback